NADINE BLAAK
 

Biografie 

 

Nadine Blaak (1996) is in 2003 begonnen met haar pianolessen aan muziekschool de Rinkelbom in Heerenveen bij Clara Rullmann. Na een aantal jaren heeft zij haar lessen vervolgd bij Masako Otsuka en vervolgens bij Rein Ferwerda. In 2014 is zij haar studie klassiek piano begonnen aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar zij tot het einde van haar studie in 2018 lessen heeft gevolgd bij Sepp Grotenhuis. Daarnaast heeft zij ook lessen in jazz piano gevolgd bij Daan Herweg en Jelmer van der Sluis. 

In de periode van 2003 tot 2014 heeft Nadine ook vioollessen gevolgd. Zij heeft les gehad van Bas Egberts, Arjen Beintema en Teke Hettinga. In 2017 heeft zij haar vioollessen voortgezet bij Annechien van Blom als bijvak aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

In de periode september 2016 - januari 2017 heeft Nadine klassiek piano gestudeerd aan de University of Macedonia in Thessaloniki, Griekenland. Hier heeft zij pianolessen gevolgd bij Uwe Matschke en correpetitorlessen bij Ioanna Polizoidou. Ook heeft zij als tweede violiste in het symfonieorkest en het barokensemble van het conservatorium gespeeld waarmee zij heeft opgetreden in het concertgebouw van Thessaloniki.

Gedurende de periode 2008 - 2014 heeft Nadine in het Frysk JeugdOrkest gespeeld, waar zij enkele jaren als eerste violiste heeft gespeeld. Als lid van het Frysk JeugdOrkest, dat onder leiding staat van Theo Brouwer, heeft zij concerten gegeven in Nederland, Zweden en Zwitserland, waarbij er onder andere concerten waren met Jaap van Zweden, Emmy Verheij en Simone Lamsma. Sinds 2014 valt Nadine regelmatig in als eerste of tweede violiste bij studentenorkesten. Zo is zij een vaste invaller bij Mira (Groningen), Bragi (Groningen) en Collegium Musicum (Leiden), waarmee zij niet alleen in Nederland heeft opgetreden, maar ook in Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. Van 2014 tot 2017 heeft Nadine tevens in het strijkersensemble van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle gespeeld, dat onder leiding staat van Sarah Kapustin.

Sinds 2015 maakt Nadine deel uit van Trio Animando, een enthousiast klassiek trio bestaande uit Kevin Visser (klarinet), Chloë Elsenaar (viool) en Nadine Blaak (piano). Zij geven regelmatig concerten bij diverse gelegenheden. Allen zijn alumni aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Voor meer informatie: zie Bands & Ensembles.

Naast haar studie klassiek piano richt Nadine zich ook op het spelen van popmuziek. Van 2016 tot 2018 speelde zij in de coverband Las Bandidas als toetseniste en violiste. Deze enthousiaste meidenband trad regelmatig op in café's, op dorpsfeesten, op de radio en op verjaardags- en huwelijksfeesten. De band speelde met name pop en rock 'n roll muziek uit de jaren '60 en '70. Verder wordt Nadine regelmatig gevraagd om als toetsenist in te vallen bij popkoren of bigbands.

Van 2015 tot 2018 heeft Nadine als vaste pianiste in het verzorgingstehuis Theodora Vos de Wael in Zwolle gewerkt. Hier geeft zij eenmaal per maand een klassiek concert voor de bewoners van het tehuis. Ook heeft zij hier therapeutische muzieklessen gegeven aan enkele bewoners.

Eenmaal per maand is Nadine pianiste tijdens de kerkdienst in Baptistengemeente Pniël in Heerenveen. Zij doet dit sinds 2013.

Sinds het afronden van haar opleiding aan het conservatorium richt Nadine zich voornamelijk op het spelen van kamermuziek, werk als correpetitor en werk als docent. Zij wordt reeds regelmatig gevraagd ter begeleiding van andere instrumentalisten, zangers en koren, waaronder het Leidschendams Vrouwenkoor 'Thuis in Zingen' en popkoor 'Session' in Gieten. 

Van oktober 2018 tot maart 2020 is Nadine werkzaam geweest bij Elzer Educatie (Drachten). Momenteel geeft zij pianoles aan huis bij haar eigen lespraktijk.

In januari 2023 heeft Nadine gesoleerd bij het Noord-Drents Kamerorkest Divertimento, waarmee zij in Assen pianoconcert no. 7 van Clara Schumann heeft uitgevoerd.